שף איתנו ביום המעשים הטובים באבן יהודה
דף הבית » חדשות בשרון » שף איתנו ביום המעשים הטובים באבן יהודה
ביקרו בכתבה: 1,423
שף איתנו-כאן
בחודש האחרון, נחשפה מערכת “השרון נט” למיזם מיוחד בשם “שף איתנו” שהופק יחד עם מועצת אבן יהודה כחלק מיום המעשים הטובים.
המערכת פנתה למועצה ובקשה ממנה להרחיב על המיזם:
כתב לנו דובר המועצה יריב צור שור:
אירועי יום המעשים הטובים 2023 אמנם הסתיימו לפני כחודש, יחד עם זאת אחד מהמיזמים הבולטים לשנה זו ברמה הארצית הגיע מהמושבה, אצלנו באבן יהודה. “שף איתנו” – אוסף המתכונים הקהילתי של אבן יהודה, הוא יוזמה שהחלה במועצה בשיתוף עם המחלקה לשירותים חברתיים. לקחו בה חלק ותיקות וותיקי המושבה ונציגי כיתות ח’ משלושת בתי הספר – הראשונים, בית אב”י ובכר.
מיזם “שף איתנו”, שביקש לחבר בין קהילות ודורות במושבה, החל כרעיון שמאחוריו רצון שכולו לעשות טוב ולתת את הבמה לדור המייסדים, להעניק מעצמו עבור דור ההווה ולעתיד. בעוד שבדרך כלל מיזמים התנדבותיים שמים את הגיל השלישי והרביעי במקום המקבל, בו הפעילות ההתנדבותית היא עבורם, במקרה זה דור המייסדים השתתף דווקא מהמקום המעניק לאחרים והוביל את הנתינה והעשייה למען האחר.
מכאן, ומהרצון לחבר קהילה שלמה למיזם. היה אך ברור שאם יש משהו ישראלי שמחבר בין כולנו הוא אוכל והדרך ליציאה לדרך ליצירת אוסף מתכונים קהילתי הייתה קצרה. המיזם גם הביא למענה נוסף, בו מתקיים תיעוד של מתכוני הסבים והסבתות, מבלי לאבד את המתכונים המקוריים. רבים מהשותפים למיזם סיפרו כי במרוצת השנים הסבים והסבתות הפסיקו להכין את המתכונים שאבדו וכעת הם מתקשים להתחקות אחר המתכונים המקוריים.
המיזם הינו דיגיטלי, ואוסף המתכונים כולו נוצר בלינק אינטרנטי המאפשר את שיתוף המתכונים ברחבי המושבה ואף מחוצה לה, ובאותה נשימה גם סייע לאיכות הסביבה וחוסך שימוש בנייר.
במסגרת ההכנות למיזם התקיימו מפגשים עם ותיקי וותיקות המושבה, חברי קבוצות מועדון הסביום ומועדון חמדה שבמרכז הקהילתי, ורבים מהם הביעו רצון לקחת חלק. גם תלמידי בתי הספר נרתמו מיד ובסיוע צוותי בתי הספר חולקו לזוגות וחוברו לתושב ותיק או ותיקה במטרה לתעד את המתכונים. נוסף על כך, ומאחר ומדובר במיזם קהילתי, הוותיקים התבקשו גם לשתף בסיפורם כנותני המתכונים ובסיפור המתכון. לא עוד ספר מתכונים, אלא אוסף המתכונים הגדול של אבן יהודה.
התלמידים יצרו קשר עם המבוגרים וקבעו איתם לתיעוד, מצוידים בתוכנה דיגיטלית במכשירי הסלולר שלהם, אותה מילאו בכל הפרטים של המתכונים וסיפורי הוותיקים. ובסיום כל תיעוד שלחו את החומרים דרך הטלפון הנייד, שלאחר מכן נאספו לאוסף המתכונים הכולל. בחלק מהמקרים התלמידים שתיעדו אף בישלו את המנות יחד עם הוותיקים, הצטלמו איתם וטעמו.
בסופו של התהליך והעבודה הרבה מאחורי הקלעים, התיעוד, איסוף החומרים, העריכה והעיצוב, נוצר אוסף המתכונים הכולל עשרות מתכונים, הסיפורים שמאחוריהם וסיפורי נותני המתכונים, חברי וחברות הקהילה הוותיקים.
בין המתכונים הרבים ניתן למצוא תבשילים מעדות שונות, ממרקים, דרך דגים ובשר, מתכונים חלביים, מנות ראשונות וקינוחים, מתכונים שמקורם בצפון אפריקה, מערב ומזרח אירופה ומקומות נוספים. ולכולם המשותף שעברו במשפחות לאורך דורות וכעת הוענקו לדור הצעיר במושבה.
כאמור המיזם בלט במיוחד גם ברמה הארצית וזכה לעניין גדול בעמותת רוח טובה, המובילה את יום מעשים טובים בכל הארץ וברשויות רבות נוספות בישראל, ולסיקור נרחב.
ראש המועצה, אבי הררי, אמר במעמד חניכת המיזם כי “התוצאה המרגשת היא דוגמא נפלאה לחיבור החזק שיש לנו פה בקהילה, צעירים ומבוגרים, עדות וקהילות, למען מטרה פשוטה אחת – לעשות טוב.”
המיזם כאמור הוא פרי שיתוף פעולה עליו עמלו מאות מתושבי אבן יהודה בהם כל צוות המחלקה לשירותים חברתיים בהובלת חגית זהבי וענת מלמוד שעיצבה וערכה את אוסף המתכונים, צוות הסביום פנינה, רחל, הילה המורה לספורט וגלית מהמועדון המועשר, רבקה פילוסוף מקבוצת היידיש תחת מועדון חמדה במרכז הקהילתי, תלמידי שכבת ח’ בראשונים בהובלת המורה אפרת בראנץ, תלמידי שכבת ח’ בבכר בהובלת סגנית המנהלת ורדה טייב, תלמידי שכבת ח’ בבית אב”י בהובלת רכזת השכבה אתי הרמל וכמובן כל הוותיקות והוותיקים.
על מנת להתרשם מהמיזם, להתנסות במתכונים ולשתף את החברים והמשפחה, ניתן למצוא את אוסף המתכונים:
לחצו לשיתוף: